7 tips til å overleve juleferien

Home | 7 tips til å overleve juleferien

Er du klar for juleferien?

– Hvor langt har du kommet med julegavene?

Dette enkle spørsmålet kan få blodtrykket til å øke kraftig.

Mange har følelsen av å ligge bakpå gjennom hele desember. I tillegg til alt som skal gjøres i en vanlig hverdag kommer det ekstra oppgaver som å kjøpe julegaver, lage julekaker, sende ut julekort, vaske huset, delta på juleavslutninger, julebord og julekonserter.

Desember blir for mange en proppfull måned der man springer fra det ene til det andre.

Så kommer julekvelden og juleferien.

Alle gleder seg til å senke skuldrene og nyte julefreden – som ikke nødvendigvis senker seg.

Forskjellige forventninger kolliderer og selskap med storfamilien er ikke lystbetont for alle. Kanskje mangler det også en storfamilie å ha selskap med, en familie som gjerne skulle vært der.

Hovedpersonen for julefeiringen er en person som hevder å være selve livet. Når livet vårt går i stykker på forskjellige måter, eller ikke blir som vi hadde tenkt, tilbyr han håp om evig glede og fred. Kanskje er det tid for å finne ut mer om det i løpet av juleferien?

Her er 7 tips til juleferien som kanskje bidrar til mer enn å bare komme seg gjennom det:

 

  1. Senk forventningene
   Finn ut hva du eller dere ønsker å få ut av juleferien på forhånd. Snakk sammen om hva hver enkelt har lyst til å gjøre og som gir påfyll i ferien. Prioriter det som er kjekt å gjøre, ikke det du føler du bør gjøre.
  2. Dropp det du ikke må gjøre
   Hva er det egentlig nødvendig å gjøre for at det skal bli en god julefeiring for alle? Ikke vask vinduer! På denne tiden av året er det så mørkt at absolutt ingen legger merke til om vinduene er vasket eller ikke. Ikke engang svigermor.
  3. Takk, takk og atter takk
   Takknemlige mennesker er generelt lykkeligere, viser studier. Øv deg på å verdsette menneskene i livet ditt og det du ellers kan glede deg over. Stopp, trekk pusten rolig og takk! Selv om mange har det vanskelig i Norge så har vi så ufattelig mye å være takknemlige for.
  4. Le
   En god latter forlenger livet, sies det, og studier viser at det kan ha noe for seg. Om ikke annet gjør det livet bedre så lenge det varer. Ta deg tid til å kikke på morsomme YouTube-videoer eller kjøp en elektronisk fjernstyrt prompemaskin til juleselskapene. Når man stresser risikerer man å drukne den humoristiske sanse
  5. Løft beina
   Legg beina på bordet – eller et mer passende sted – og pust inn og ut rolig fem ganger. Ta gjerne med en kopp varm favorittdrikke. La rot være rot, se på julelysene, finn en god julefilm og slapp av.
  6. Ta en tur ut!
   Dette kan virke som en motsetning til forrige tips, men kombinasjonen av disse to gir energi. Det er lett å bli sittende for mye i juleferien – og samtidig spise mye. Etter en luftetur kjennes det så mye bedre ut å sitte i sofaen eller å være i juleselskap.
  7. Tenk på hva jula betyr
   Det lille barnet som lå i krybben ble til en mann som døde på et kors, men stod opp igjen. Hvem var egentlig mannen som hevdet at han kunne gjøre døde levende igjen? Les gjerne mer enn juleevangeliet i Bibelen, for eksempel Johannes-evangeliet i Det nye testamente.

Vi anbefaler også nettkurset «Skeptikerens guide til julen», som er gratis, hvis du ønsker å finne ut mer.

LagreLagre