Hvorfor feirer vi Jul?

Home | Hvorfor feirer vi Jul?

Hvorfor feirer vi Jul?

Desember. Julemåneden! Måneden der juletrær blir dratt inn i huset, eller flyttet ned fra loftet dersom man har anskaffet et kunstig tre. Julegatene er tente, og julens reklamefilmer prøver å fremkalle nostalgiske følelser i oss. Alt peker frem mot en høytid der de fleste skal tilbringe tid sammen med dem de er glade i. Enten du vet hva julefortellingen handler om eller ikke, kan du ikke flykte fra julen. Men hva handler egentlig julefortellingen om? Og hvorfor feirer vi jul?

Jul - Starten på Jesu liv på jord

Enten du er klar over det eller ikke, deltar du hvert eneste år i markeringer av viktige hendelser i Jesu Kristi liv. Spesielt i julen! Hvert år feires denne høytiden i den vestlige delen av verden, og preger handelsstanden, mediene og hverdagen vår.
I årenes løp har imidlertid selve julefortellingen kommet mer og mer i bakgrunnen for den koselige feiringen med familien i mørketiden.

Men i utgangspunktet handlet julen om starten på Jesu liv: Hans fødsel. Et ganske særegent liv må det ha vært, når man tar i betraktning at vi fortsatt feirer Jesu fødsel århundrer etter den skjedde. Men hvordan så det ut da det skjedde? Hvem var involvert? Og hvorfor feirer vi fortsatt dette i dag?

Hva er jul?

Jul handler om Jesu fødsel. En historie som ser ut til å finne sted i en stall i Betlehem, Israel. I denne stallen tilbringer høygravide Maria natten sammen med sin mann Josef, etter en lang reise. Denne natten føder hun sin første sønn, Jesus.

Du har sannsynligvis sett en klassisk julekrybbe; en liten hytte med en baby i en liten trekasse. Menneskene som står rundt, ser på barnet med blikk fulle av beundring. La oss gå nærmere inn i dette bildet for å finne ut hva julen egentlig handler om.

Julekrybben: Hvem er med?

Sentrum i krybben er Jesusbarnet. Julen handler om fødselen til Jesus. Ved siden av ham står faren Josef og moren Maria. Fordi historien forteller at Jesus ble født i en stall, er det også dyr med på bildet. De som har kommet for å se på babyen er gjetere fra området rundt stallen, og noen vise menn fra øst. Ofte ser man også en engel som flyr over stallen. Alle disse har åpenbart viktige roller i julefortellingen. La oss bli kjent med dem en etter en.

Hvorfor feirer vi Jul?

Hvem er Jesusbarnet?

Jesusbarnet er babyen som hele julefeiringen dreier seg om. Uansett hva du tenker om ham, er det åpenbart at hans fødsel endret verden for alltid. Til og med systemet vårt for tidsregning tar utgangspunkt i Jesu fødsel. Så det er bokstavelig talt en tid før og etter Kristus.

Jesus blir født I Betlehem, bor noen år i Egypt, før han flytter til Nasaret i Israel. Dette er grunnen til at han ble kalt «Jesus fra Nasaret». Han var religiøst engasjert allerede som barn – et engasjement som økte med alderen.

Når han er rundt 30 år, blir han en offentlig person. Han samler en gruppe venner, og sammen reiser de rundt i landet. Overalt der han drar, snakker han om Guds kjærlighet. Han er ganske radikal og går spesielt i rette med landets religiøse ledere angående hykleriet han ser hos dem. Jesu budskap er enkelt: «Elsk Gud over alt annet, og elsk din neste som deg selv». Mange mennesker omfavner dette budskapet, noe som opprører de religiøse lederne. Jesus dømmes til døden som 33-åring og dør på et kors i Jerusalem.

article-thebirthofjesus-playmobile-mary

Hvem er Maria?

Maria er Jesu mor. Hun blir gravid i ung alder, hun kan ha vært rundt 16 år gammel. Dette høres veldig ungt ut i vår tid, men da var det vanlig for jenter å gifte seg rundt denne alderen. Maria er en vanlig jente fra Nasaret. Hun er forlovet med Josef. Men så får hun besøk av en engel som forteller henne at hun venter et helt spesielt barn, og hun skal kalle ham Jesus. Maria er sjokkert – hun har jo aldri hatt sex! Gud gir henne dette barnet. Hun tar imot dette spesielle oppdraget, og passer på Jesus hele livet. Senere får hun flere barn sammen med Josef. I noen kristne kirker har Maria en veldig viktig rolle, og noen ber også til henne.

Navnet Maria betyr sannsynligvis elsket eller ønsket. Ofte i Bibelen har navn en dypere mening, og navnet sier noe om en persons liv eller karakter. For eksempel betyr Jesus «Herren frelser». Kristne tror at dette er grunnen til at Jesus ble født: fordi Gud ville frelse menneskene.

article-thebirthofjesus-playmobile-joseph

Hvem er Josef?

Josef er Jesu stefar. Han er snekker og bor i Nasaret. Han er forlovet med Maria da han finner ut at hun venter barn. Siden de ikke har hatt sex, kan ikke barnet være hans. Tenk på hvor sint og skuffet han må ha vært! Han legger planer om å forlate Maria. Han vil ikke ha noe med dette å gjøre.

Men så får Josef en drøm. I denne drømmen forteller en engel han at Maria ikke har gjort noe galt. Gud har gitt Maria dette barnet. Selv om det må ha vært veldig vanskelig for Josef, endrer denne drømmen alt for ham. Han bestemmer seg for å være som en far for Jesus og tar seg av ham gjennom hele livet. Det som er spesielt, er at Josef i julefortellingen har flere drømmer der Gud taler til ham. Disse skal du få lese mer om senere. Han har tydeligvis en opplevelse av en nær, personlig relasjon til Gud, og drømmene blir viktige og sanne for ham.

article-thebirthofjesus-playmobile-shepherds

Hvorfor er det gjetere i julekrybben?

Gjeterne er de første menneskene som besøker Jesusbarnet. Mens de passer på sauene, ser de engler som forteller dem om et helt spesielt barn som skal bli født. De skynder seg til det stedet englene forteller om.

På denne tiden var gjetere nederst på den sosiale rangstigen. Det var ikke sett på som en bra jobb. Gjetere var ofte ganske hardbarkete typer. På grunn av dette, er det ganske spesielt at de ble de første som fikk besøke Jesusbarnet. Kristne ser dette som et tegn på at Gud bryr seg om mennesker som ikke har en høy status i samfunnet.

article-thebirthofjesus-playmobile-threewisemen

Hvem var de vise menn fra øst?

De vise menn fra øst blir beskrevet på ulike måter: Som magikere, vise menn eller konger. Én ting er sikkert: de kom østfra. De blir beskrevet som engasjerte i astronomi. De leste budskap om fremtiden ut fra stjernene og dro ut på en lang reise da de oppdaget en spesiell stjerne på himmelen.

På denne tiden tolket de stjernen som at en ny konge skulle bli født – en konge de ønsket å møte. De fulgte stjernen til Israel. Selvsagt besøker de aller først kongen i landet, kong Herodes. Han har imidlertid ikke noe kjennskap til denne nye kongen. De fortsetter reisen og kommer til slutt til stallen i Betlehem. De har med seg tre gaver: gull, røkelse og myrra.

Faktisk vet vi veldig lite om disse mennene. Gjennom årene har de fått navn: Melkior, Kasper og Baltasar. Men disse navnene ble funnet på senere. Vi vet ikke nøyaktig hvor de kom fra. Tradisjonelt har man tenkt at de kunne komme fra Arabia, Etiopia og Tarsis. Vi vet heller ikke om de var tre stykker, selv om de ofte omtales som «de tre vise menn». Det kan til og med ha vært så mange som tolv. Tallet tre er basert på gavene de hadde med til Jesus. Uansett er dette besøket feiret verden over på «helligtrekongersdag», den 6. januar.

article-thebirthofjesus-playmobile-star

Hva betyr stjernen i julefortellingen?

Mange julekrybber har med en stjerne som skinner over stallen. Stjernen har stor betydning i julen. Stjernen leder de tre vise menn til stedet der Jesus skal bli født. En ny stjerne representerer fødselen til en ny konge. Stjernen ble også sett som et symbol på håp og fremtidstro. Astronomien spiller ingen viktig rolle i kristen tro i dag, men på denne tiden så mennesker til stjernene for å finne tegn.

Fantes denne julestjernen i virkeligheten? Astronomer verden over er nesten entydige i sitt ja. Kinesiske astronomer har også rapportert om en spesiell stjerne i det samme tidsrommet. Hva disse menneskene egentlig så er fortsatt uklart: En supernova, planetene Venus og Jupiter på linje eller Halleys komet. Vi vet ikke.

article-thebirthofjesus-playmobile-angel

Hvilken rolle spiller englene i juleevangeliet?

Engler viser seg flere ganger i julefortellingen. Maria får besøk av en engel som forteller henne at hun er gravid. Engelen har navnet Gabriel. Denne engelen opptrer flere ganger i Bibelen med budskap til menneskene. Josef drømmer flere ganger om en engel. Og så har vi selvfølgelig englene på marken som forteller hyrdene at Jesus er født. Englene er ofte budbærere – de forteller om noe som har skjedd. I andre religioner, som jødedommen og islam, spiller også engler en viktig rolle.

article-thebirthofjesus-playmobile-animals

Hvilke dyr er med i julefortellingen?

En komplett julekrybbe inneholder mange forskjellige dyr. La oss begynne med dyrene som plutselig måtte dele stallen med Josef, Maria og Jesus, En okse og et esel, dette var svært vanlige dyr å ha på denne tiden. Oksen arbeidet på åkeren, eselet ble brukt til å transportere varer og mennesker. I tillegg har vi dyrene som er med de besøkende – gjeterne må jo ta med seg sauene de passer på. De vise mennene fra øst rir på kameler.

Det var vanlig å bruke kameler når man reiste langt på denne tiden. Om alle disse dyrene faktisk var i stallen, aner vi ikke. Faktisk er vi ikke engang sikre på at det hele skjedde i en stall. Bibelen forteller oss bare at Jesus ble lagt i en krybbe, som var en avlang beholder der dyrenes mat pleide å ligge. Ut fra dette har man tenkt at det hele må ha skjedd i nærheten av dyr.

Hvor var den opprinnelige julekrybben?

Jesus ble født i Betlehem, i landet Israel. Han ble født i en gammel stall eller hule. Faktisk bodde Josef og Maria egentlig i Nasaret, ca. 140 kilometer unna. Reisen til Betlehem til fots må ha tatt omtrent en uke. Husk også på at Maria var høygravid på dette tidspunktet.

De reiste ikke til Betlehem på ferie eller for å besøke storbyen. De måtte registrere seg i datidens folkeregister, noe keiseren hadde befalt dem å gjøre. Dette var det bare lov å gjøre i den byen slekten opprinnelig kom fra. Siden denne ordren gikk ut til hele landet, var byen fullpakket med folk, og alle vertshusene var overfylte. Det var ikke plass til Maria og Josef noen steder.

Til slutt tilbyr noen dem et sted å sove, i en stall blant dyrene. Om det virkelig var en slik hytte som julekrybbene forestiller, er slett ikke sikkert. Mest sannsynlig var det en slags hule. Uansett var det et sted der de kunne sove. Og det ble også det stedet der Maria fødte sin første sønn, Jesus. I julefortellingen kan vi lese at Jesus plasseres i en krybbe, som ble brukt til foring av dyr.

Hvem er kong Herodes?

Kong Herodes er ikke med i julekrybben, men han spiller en viktig rolle i julefortellingen, som skurken. Josef og Maria kjente ikke ham personlig. Han var kongen i Israel på denne tiden. Svært streng, hensynsløs og i frykt for å miste makten, gjør han alt han kan for å forbli konge.

Da han hører om et barn som skal fødes og bli konge, får han panikk. Herodes sørger for at alle guttebarn under to år i Betlehem blir drept. Tidligere i denne artikkelen kan du lese at Josef får vite av en engel i en drøm at Gud selv er Jesu far. Senere drømmer han igjen om en engel, og Gud advarer ham på denne måten om det grusomme som holder på å skje. Josef, Maria og Jesus flykter til Egypt. Noen år senere får Josef en ny drøm, der han får vite at det er trygt å dra hjem igjen. Herodes er død. Men Herodes’ sønn er ikke mye bedre

Hvor lenge er det siden dette skjedde?

Kalenderen vår er basert på at Jesu fødsel skjedde for over 2020 år siden. Det nøyaktige årstallet er ukjent, men det er sannsynlig at den egentlige fødselen skjedde ca. fire år før år null. At fødselen skjedde i desember, er nok heller ikke riktig. I julefortellingen spiller gjeterne en sentral rolle. Det er imidlertid såpass kaldt i desember, at gjeterne ikke passet sauer utendørs på den årstiden. Mest sannsynlig ble Jesus født i mars eller april. Desember ble valgt senere som et tidspunkt for feiringen, sannsynligvis på grunn av den romerske midtvinterfestivalen som var 25. desember. De første kristne valgte å bruke denne festen til å feire og minnes Jesu fødsel.

Hvem fant på og skrev ned julefortellingen?

Nå vet du hvem som er med i julekrybben, og du har fått innblikk i det store bildet bak julefortellingen. Men hvordan kjenner vi egentlig til denne historien som skjedde for så mange år siden? Fordi historien er nøye nedskrevet i Bibelen.

Bibelen er verdens viktigste bok for kristne. Den består av to deler og er faktisk en samling av bøker. Den første delen kalles Det gamle testamentet (GT). Den inneholder mye om jødedommens historie, landet Israel, og jordens skapelse. I Det gamle testamente blir det fortalt om en frelser som skal komme en dag. Bøkene i GT forteller om mange ting som skal skje i fremtiden, og faktisk ser det ut til at mye av det som står her, skjedde da Jesus var på jorden. I julefortellingen skjedde det mange ting som ble forutsagt flere tusen år tidligere.

Den andre delen kalles Det nye testamentet (NT). Dette er også en samling bøker, skrevet av Jesu venner og andre som skrev ned hans livshistorie etter hans død. To forskjellige forfattere skrev julefortellingen, nemlig Matteus og Lukas. Matteus kjente Jesus personlig og var en nær venn av ham. Kort tid etter hans død begynte de å samle fortellinger og dokumentere dem. Andre bøker i NT forklarer mer om hva Jesu liv betyr for oss, om Guds kjærlighet, om livet som kristen og hvordan fremtiden vil bli.

Og hvor er julenissen egentlig?

En viktig person i julen er ikke med i julekrybben: Julenissen! Dette er fordi julenissen ikke har noe som helst å gjøre med den opprinnelige julefortellingen. Historien om julenissen kom fra USA, men har faktisk sin opprinnelse i Nederland. Fortellingen handler om St. Nicholas som var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet, og brukte livet sitt på å hjelpe fattige. Nederlandske emigranter tok denne fortellingen med seg til USA, og dette ble blandet med tyske tradisjoner som f.eks. å gi gaver i julen.

Faktisk har juletreet heller ingenting med julen å gjøre. Å ta inn et tre i desember for å pynte det, har faktisk sin rot i eldgamle tyske festivaler. Lenge var til og med juletreet forbudt blant kristne fordi det egentlig ikke hadde noe med julen å gjøre.

Hvem fant på julekrybben?

Nå som vi har snakket om alle figurene julekrybben er du kanskje nysgjerrig på hvor ideen til krybben egentlig kom fra. Det vi kan finne om julekrybben i historiebøkene, er datert lenge etter Jesu fødsel, i 1223. Frans av Assisi, som var en innflytelsesrik prest og munk på denne tiden, var den første som satte opp et skuespill om julen i en by i Italia. Tidligere ble det noen ganger satt opp krybber rundt juletiden. Men å spille julefortellingen som teater hadde aldri vært gjort tidligere. Frans av Assisi ville vise mer av den menneskelige siden i historien. En bonde og en bondekone fra landsbyen spilte Josef og Maria. Han håpet at tilskuerne skulle bli inspirert av ydmykheten som ble vist i stykket. Folk tok dette til hjertene sine, og mange begynte å sette opp julekrybber hjemme for å huske julefortellingen.

Er julefortellingen sann?

Kanskje er dette det aller viktigste spørsmålet, fordi dette er selvfølgelig en fantastisk, spennende og romantisk historie om julen. Vi har kjærligheten mellom Josef og Maria, det søte Jesusbarnet, skurken Herodes og fantastiske elementer som englebesøk, stjerner og vise menn. Mye av historien er romantisert og gjengis nok i vår tid kanskje ikke helt slik det egentlig skjedde. Men kristne er overbevist om at julefortellingen vi leser om i Bibelen, er sann.

Den kristne troen baserer seg ikke bare på følelser eller at kristendommen formidler en fin livsfilosofi. Den baserer seg på at historiske hendelser skjedde på et konkret tidspunkt i historien, på et konkret sted i verden, med en konkret hensikt. Dette inkluderer julefortellingen, som kristne til alle tider og på alle steder bekjenner som en sann historie.

Hvorfor feirer vi fortsatt jul i dag?

Det store spørsmålet er fortsatt dette: Hvorfor feirer mennesker fortsatt jul i dag, så mange århundrer senere? For kristne er Jesus den viktigste personen i deres tro. Hans fødsel gir derfor stor grunn til å feire. De tror at Jesus er Guds sønn, og at Gud sendte ham til jorden for å vise hvor høyt han elsket menneskene. Detaljene i julefortellingen er ikke det viktigste. Det som betyr noe, er budskapet bak julen. Gud som alltid virket så langt borte, er nå et lite sårbart barn som kommer for å bo på jorden. Gud har aldri tidligere vært så nær menneskene. Julen er en feiring av håpet og kjærligheten.

Julen er bare begynnelsen. Den første festen i den kristne kalenderen. Den etterfølges av viktige feiringer som påske, Kristi himmelfartsdag og pinsen. Fordi Jesusbarnet ikke forble en baby, var fødselen hans bare startpunktet. Han vokste opp og ble en moden mann med et klart oppdrag. Et oppdrag som til slutt innebar at han matte dø. Men det er en helt annen historie!

Vil du vite mer om julen?

Julen er en tid med idyll og koselige fortellinger. Men kanskje sløret av julehyggen hindrer oss å oppdage realismen i julefortellingene? Bli med og undersøk i dette nettkurset som er 100% gratis!