Påske – Påskehistorien | Sannhet eller briljant løgn?

Home | Påske – Påskehistorien | Sannhet eller briljant løgn?

Dette er kanskje den viktigste artikkelen du noen gang vil lese! Ok, kanskje jeg overdriver litt. Eller kanskje ikke. Men la oss dykke inn i påskehistorien.

Hva hendte i påsken? Hvorfor (og hvordan) feirer vi den fortsatt? Og det viktigste svaret er selvsagt ditt eget: Tror du påskehistorien er sannhet eller en briljant løgn?

Hva er påske?

For å svare på spørsmålet “Sannhet eller briljant løgn?” må du først kjenne til historien bak påsken. I påsken feirer kristne Jesu oppstandelse fra døden. Ja, du leste rett, oppstandelse fra døden. Jesus var død og ble levende igjen.

Påskehistorien handler bare om Jesus. For mer enn 2000 år siden reiste han gjennom Israel. Han fortalte fantastiske historier, utførte mirakler og sa ofte rett imot de religiøse lederne i landet. På palmesøndag, en uke før påske, kommer Jesus inn i Jerusalem som en konge. En stor folkemengde hyller ham, og han taler I tempelet om ydmykhet, kjærlighet, tilgivelse og rettferdighet. Mange ser ham som en sann helt: Den etterlengtede frelseren (Messias) som profetene har fortalt om, han som vil utfri jødene fra romernes makt.

De jødiske lederne ser ham imidlertid som en stor trussel. Skjærtorsdag blir Jesus arrestert etter å ha blitt forrådt av vennen Judas. Jesus blir torturert og dømmes til slutt til døden. På langfredag dør Jesus på et kors. Vennene gravlegger ham, og de sørger på påskeaften. Men neste dag, på 1. påskedag, er graven hans tom! Oppdagelsen snur hele verden på hodet. Det ser ut som om Jesus er blitt levende igjen. Hundrevis av vitner hadde sett Jesus dø. Mange av dem bevitner at de så Jesus igjen i live i de påfølgende ukene. Deres vitnesbyrd er nedskrevet i Bibelen. Og i dag tror 2,3 milliarder mennesker over hele verden at Jesus fortsatt lever (tall fra 2021).

Påskehistorien

La oss gå gjennom historien om 1. påskedag steg for steg. Historien er skrevet ned fire ganger i detalj i de fire første bøkene i Det nye testamentet i Bibelen. Matteus, Markus, Lukas og Johannes skrev alle ned sin versjon av hvordan denne dagen forløp. Noen detaljer er litt ulike, men her beskrives tidslinjen.

Oppdagelse 

Tre kvinner oppdager at Jesu grav er tom. Tidlig på morgenen går de til graven for å salve Jesu døde kropp, slik jødisk skikk tilsa. Til deres forskrekkelse er graven tom. Steinen foran gravhulen er rullet bort. Klærne kroppen var svøpt inn i, ligger pent sammenfoldet der kroppen tidligere hadde ligget. Men Jesu kropp er borte.

Møte

Maria Magdalena er den første personen som får se Jesus i live. Hun er veldig opprørt og gjenkjenner ham ikke først. Hun kjenner Jesus godt. Han satte henne fri fra onde ånder, og hun har tatt seg av Jesus og vennene hans siden denne hendelsen. Nå tror hun imidlertid at denne mannen er gartneren. Plutselig gjenkjenner hun stemmen og Jesus ber henne om å dele de gode nyhetene med vennene sine. Hun løper til huset der Jesu etterfølgere er samlet, men ingen tror henne.

Vantro

Bare tomt prat! De tror ikke på Maria Magdalena, men de er nysgjerrige. Likevel er det frykten som råder. De er redde. Redde for at de jødiske lederne i byen ikke vil tro dem, redde for at de vil bli drept. Vennene holder sammen, men de vet ikke hva de skal gjøre. Døren i huset de befinner seg i er låst, men plutselig står Jesus midt iblant dem.

Oppdrag

«Fred være med dere». Plutselig står Jesus midt i rommet. Alle kan se ham og høre ham snakke. Han viser dem at han lever og deler med dem kjernebudskapet i oppdraget sitt: Han har kommet med tilgivelse. Tilgivelse for alle feiltrinn de noen gang har gjort og noen gang vil gjøre. Han kaller dem til også å tilgi hverandre. Det viktigste oppdraget han gir dem er å dele denne historien med andre. Se skal fortelle at han lever og ha omsorg for hverandre.

Mange andre mennesker ser også den levende og oppstandne Jesus. Bibelen skriver om flere møter, og sier til og med at minst 500 mennesker møtte Jesus. Det fortelles også om helt spesielle mirakler han utførte. Jesu venner tok oppdraget hans på høyeste alvor og fra den dagen av fortalte de alle: Jesus lever!

Fortsatt er spørsmålet …

Sannhet eller briljant løgn? Jesu venner tvilte aldri selv på Jesu oppstandelse. De dro ut i verden for å fortelle mennesker de gode nyhetene. Du kan tenke på Asia, Persia, Etiopia, India og europeiske land som nåtidens Italia og Hellas. Nesten alle disse vennene til Jesus ble myrdet på grusomme måter fordi de holdt fast på historien om hans oppstandelse. Mange andre vitner ble også drept. De som hadde makten, gjorde alt for å forhindre at denne historien ble fortalt videre.

Men å si at de ikke hadde suksess, er en stor underdrivelse. I dag tror 2,3 milliarder mennesker på påskehistorien. De tror på historiene til hundrevis av øyevitner. Men, kanskje enda viktigere, de oppdager selv at Jesus lever. For her er kanskje det største mysteriet: Jesus dør og står opp igjen. Men hva så?

Jesus vandrer selvsagt ikke fortsatt rundt på jorden. Kristne tror at han har dratt tilbake til Gud, til himmelen. Men de erfarer en sterk relasjon med ham. De snakker med ham, noe vi også kaller bønn. Mange mennesker deler også historier om drømmer og visjoner om Jesus lenge før de blir kristne selv. Inspirert av hans radikale kjærlighetsbudskap ønsker de å gjøre verden til et bedre sted.

Vil du lære mer om Jesus og påsken?

I nettkurset "Hvorfor Jesus?" oppdager du mer om hvem Jesus er. Hvordan Jesus har preget verden, og hva Jesus kan bety for deg personlig.