Tidenes letteste nyttårsforsett, eller? 

Home | Tidenes letteste nyttårsforsett, eller? 

Nyttårsforsett – lett eller vanskelig?

Nyttårsforsett handler ofte om ting man ønsker å gjøre. Trene mer, gå ned i vekt, lære noe nytt eller lignende. Men i år har jeg primært et nyttårsforsett som handler om noe som IKKE skal gjøres. Det skulle ikke være så vanskelig å holde, skulle man tro. Det er ingen dørstokkmil som skal forseres, eller slitsomme joggeturer som venter. Men noen dager inn i det nye året kjenner jeg på at det likevel kan komme til å koste. 

Hva er nyttårsforsettet? 

Jeg har som mål å “ikke kjøpe noe jeg ikke MÅ ha”. Altså kutte i unødvendig forbruk. Nå er det ikke slik at jeg har hatt et vanvittig stort forbruk av overflødige ting, tenker jeg. Men hadde jeg regnet sammen for et år, ville sikkert sluttsummen overrasket meg. Det er fort å tenke at noe er “kjekt å ha” og “det er jo på tilbud, det er nesten sånn at jeg sparer penger om jeg kjøper dette nå.” Resultatet er ofte at det hoper seg opp med ting og tang som ikke blir brukt. Enten det er klær, tekniske duppedingser eller tunfisk på boks (jeg har et ganske stort lager av det). 

Hva er nødvendige ting? 

Spørsmålet jeg må ta stilling til før jeg trekker kortet, er om dette er noe jeg ha. Det er jo ting vi kjøpe. Livet som familiefar og huseier kommer med mange faste utgifter. Men hvor mange strømmetjenester må man egentlig ha? Eller abonnement på diverse? Hvor mange impulskjøp blir gjort på nett, eller i butikken?  

Hvorfor er det lurt å redusere forbruket?  

Det er mange grunner til at det er lurt og viktig at vi reduserer forbruket, spesielt av ting vi ikke trenger.  

Å redusere mengden ting vi kjøper vil åpenbart bidra til en bedre fremtid for jordens befolkning, men kan også gi gevinster for oss selv.” Skriver Framtiden i våre hender.  https://www.framtiden.no/artikler/derfor-boer-vi-kjoepe-faerre-ting  

Fremstillingen av klær, elektronikk og andre forbruksvarer medfører betydelig forbruk av naturressurser, verdifulle mineraler, vann, energi og kjemikalier. Dette resulterer i utslipp av klimagasser, mikroplast og miljøgifter.  

Reklameflommen – kan den stoppes? 

En grunn til at det å justere ned forbruket kan bli krevende, er mengden reklame som popper opp overalt. Det anslås at vi blir eksponert for flere tusen kommersielle budskap daglig gjennom ulike medier og plattformer. Du skal ikke scrolle mange meter på Facebook før du har fått rimelig mange reklamer i feeden. Ofte er det veldig målrettet reklame. Har du kikket på noen nye løpesko som virker fristende, er det ikke lett å unngå reklamer for de samme skoene eller tilsvarende de neste ukene. Da er det lett å tenke at dette er noe jeg tydeligvis MÅ ha, for Facebook minner meg om det til stadighet. 

Jeg har tatt noen grep 

Noe jeg tester ut nå, er å aktivt bruke muligheten til å skjule annonser i sosiale medier. Rote litt med algoritmene i Meta-universet, altså.  

Du kan også svare på hvorfor du ønsker å skjule, kanskje det fører til færre annonser av samme type. 

Annonser dukker det opp uansett, men kanskje de ikke er så fristende?  

Et annet tips er å melde seg av det meste av nyhetsbrev og reklame som kommer i innboksen.   

Hvordan klare å holde et nyttårsforsett? 

Ett tips er å “få støtte fra andre“.  

Kanskje det er derfor jeg skriver om dette nyttårsforsettet. Kanskje det er flere enn meg som vil være med på dette prosjektet i 2024? 

Blir du med i “klubben”?  

Men hvorfor er det så fristende å kjøpe?  

Jarle Haugland skriver i boken Drikk om at vi mennesker kan tørste etter mye forskjellig. Alle leter etter noe som kan tilfredsstille den tørsten vi har etter mening i livet, glede og bekreftelse.  

Kanskje det å kjøpe et nytt klesplagg gir litt glede der og da, og en bekreftelse dersom noen kommenterer at vi ser bra ut i dette. Men dette er kortvarig. Snart tørster vi etter noe mer.  

En klok mann skrev følgende: «Du har skapt oss til deg, Gud, og vårt hjerte er urolig inntil det finner hvile hos deg».  

Kanskje vi ikke bare trenger et nyttårsforsett, men en ny kobling med Gud?  

Vil du lese mer om dette anbefaler jeg boken til Jarle, du finner den her: https://www.damaris.no/produkt/drikk-andakter-i-en-hverdag-full-av-skjermer/   

Del gjerne dine tanker med meg!  

Send meg en e-post – [email protected]