Er julen egentlig en kristen høytid?

Home | Er julen egentlig en kristen høytid?

Er julen egentlig en kristen høytid?

Spørsmålet om julen egentlig er en kristen høytid dukker opp fra tid til annen, ofte noen uker etter at julekalendere og kakemenn er på plass i butikkene. Og det kan enten bidra til endeløse diskusjoner om julefeiringen egentlig er den hedenske midtvintersfesten jól som kristne kuppet en gang i Håkon den godes tid. Eller det kan hjelpe oss til en fruktbar samtale om hva slags julefeiring vi ønsker oss i fremtiden. 

Julen – ikke opprinnelig kristen?

Den norske julen var ikke opprinnelig kristen, rett og slett fordi kristendommen ikke hadde kommet til landet. Dermed var det litt vrient å feire fødselen til en jøde de ikke hadde hørt om. Jól var en midtvintersfest som startet 13.januar og varte i flere dager, med blant annet feiring i hjemmene, ofring av dyr og øldrikking til gudenes ære.  

Kuppet de kristne dermed julen?

Men så skjedde det noe. Kristentroen kom til landet og spredte seg gradvis over mange år. Det førte også til endringer i de religiøse skikkene, og på 900-tallet besluttet Håkon den gode at landet skulle feire jul 25.desember, altså rundt tre uker tidligere enn den hedenske midtvintersfesten. Kuppet de kristne dermed julen? Nei, men er ikke det en ganske irrelevant diskusjon nå, over 1000 år etterpå? Det riktige er vel å si at man kuppet begrepet «jul», i motsetning til ordvalget man gjorde i mange andre land, som det engelske Christmas, «Kristusmesse», og det tyske weinachten, «den hellige natten». Selve feiringen var på en annen tid og med et annet innhold, og siden den gang har julen vært en av de viktigste kristne høytidene. 

Hva er julens betydning?

Men hva med nå, da? Hva er julens betydning i en tid der samfunnet er både sekulært og livssynsmangfoldig på samme tid? 

Det enkle svaret er at selvsagt er julen fortsatt en viktig kristen høytid! Det er flott at også mennesker med et annet livssyn velger å feire jul, og enhver er fri til å begrunne feiringen slik man selv ønsker. Samtidig endrer ikke det det faktum at Jesu Kristi fødsel er årsaken til denne markeringen som gjennomsyrer hele samfunnet – og som er en av tre viktige høytider i kristentroen som har satt dype spor i formingen av vårt land. 

Les mer

Ønsker du å lese mer om hvorfor vi feirer jul, kan du gå hit. Her får du også et møte med de forskjellige aktørene i julefortellingen!  

Eller hva med å ta et enkelt og gratis nettkurs: «Skeptikerens guide til julen»?  

Vi ønsker alle en riktig god advents- og juletid! 

Er julen egentlig en kristen høytid?
Er julen egentlig en kristen høytid?